'30 gün diyeti'yle tanışın!

Yeni yıla girerken ailenizle gönlünüzce sofra kurabilmek için kilonuza dikkat edebileceğiniz son 4 hafta...

'30 gün diyeti'yle tanışın!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Yılbaşına 30 gün kaldı. Yeni yıla girerken ailenizle gönlünüzce sofra kurabilmek için kilonuza dikkat edebileceğiniz son 4 hafta... Yeni yıla formda girmek ve yılbaşı sofrasında kaçamak yapabilmeniz için son 1 ayda nelere dikkat etmelisiniz? Yanıtları bu yazıda...

Ne kadar spor o kadar iyi

Herkesin vücudunun kendine has bir çalışma tarzı ve hızı vardır. Ortalama olarak saat başına kilonuz kadar enerji harcarsınız. Yani 100 kg olan biri, saatte 100 kal, 24 saatte (yani 1 günde) 2.400 kal harcar. Bu bireyin günlük rutin harcamasıdır. Bunun yüzde 20-30`u kadar spor yapılması en doğru aralıktır. Yani 100 kg olan bir bireyin gün aşırı 500-600 kal spor yapması yeterli olacaktır. Ya da her gün 250-300 kal spor yapılabilir. Lakin bu pratikte pek kolay bir uygulama değildir.

Yeşillikleri hazırlayın

Sofranıza daha çok  yeşillik koyma zamanı... Bunların illa ki salata malzemesi olmasına gerek yok. Izgara, buharda, haşlanmış, közlenmiş sebze de tüketebilirsiniz. Örneğin ıspanak, haşlanmış da olur, salatası  da, yoğurtlu da, kıymalı da... Önemli olan her öğün sofranızda mutlaka bir tabak salata/sebze  olmasıdır.

Kalsiyum zayıflatır

Doğal yollardan yeteri miktarda alınan kalsiyum kilonuzun düşmesine yardımcı olur. Süt, yoğurt, ayran bunların başında gelir. Çok tuzlu olmamak kaydıyla peynir çeşitleri (beyaz, kasar, dil) kabul. Günde 1-2 dilim (60=70g) peynir, günde 2-3 bardak (300-500g) süt grubu alımı yeterlidir. Bunları gün içine serpiştirerek, ana ve ara öğünlerde almanız yerinde olacaktır.

Çözüm: Su ve Yeşil Çay

Metabolizmanızı hızlandırmanızın en rahat yolu onu doğal uyaranlarla çalıştırmaktır. Bunların başında su gelir. İçeceğiniz her bardak suyu kullanmak ve işlemek için vücudunuz enerji harcar. Bu sırada kilo verir. Günde 2-3 litre su size yardımcı olur. Suyu içmek kadar atmak da önemlidir. Yeşil çay vücuttan su atıcı özelliğe sahiptir. Bu sebeple düzenli olarak içilen yeşil çay hem zayıflamanıza, hem su atmanıza yardımcı olur. Yeşil çayın içindeki etken maddeler metabolizmayı hızlandırır. Böylece daha çok idrara gidersiniz. Bu durum tansiyonunuzun düşmesine de yardımcı olur. Günde 2-4 fincan çok iyi bir rakamdır. Dilerseniz sıcak, dilerseniz soğuk olarak alabilirsiniz. Demlerken sıcak suyun içinde ortalama 2-3 dakika tuttuktan sonra çıkarmanız en sağlıklı yöntemdir.

Karbonhidratı azaltın

Yıl sonuna doğru arkadaşlarla, işyerinde, ailenizle pek çok kutlama yemeği olacak. Bu yemek ve davetlerde gönlünüzce yiyebilmek için öncesinde 30 günümüz var. Bu sürede dikkatli beslenmek sizi bu yemeklere hazırlayacak. Sağlıklı beslenmenin verdiği enerji ile yeni yıla gireceksiniz. Bunun etkisi yıl boyunca sürecek. Yaz ayları gelene kadar kendinize dikkat etmek için gereken motivasyonu sağlayacak. Tüm bunların tamamı sadece 30 günlük çabayla gerçek olacak... Bunun için karbonhidrat alımınızı azaltmakla başlayabilirsiniz. Günde ortalama 6-8 dilim ekmek yiyebilecekken, bu sürede sadece 3-4 dilimle sınırlamanız yeterli olacaktır. Bu sürede şeker, çikolata, tatlı  tatlı tüketmeyiniz.

Hareket etme zamanı

Her defasında 30-40 dakika yapılacak spor sizi hedefinize yaklaştırır. Bu sporun yağ yakıcı spor olması önemlidir.  Yürüyüş en güzelidir. Bir de açık havada yapabilirseniz şahane olur. Saniyede 1-2 adım, dakikada 90-120 adım temposu oldukça iyidir. Bu şekilde dakikada ortalama 5 kalori, yarım saatte 150 kalori yakabilirsiniz.

SEREN AKSÜS / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım