Banyo yaptırırken bebeğinizle konuşun

Ebeveynler, yeni doğan bebeklerinin banyosunu yaptırırken endişelenebiliyor. Ancak telaşa hiç gerek yok. Bu süreci bebek ve kendiniz için keyifli hale getirmek elinizde.

Banyo yaptırırken bebeğinizle konuşun
Yeni Asır'dan Didem Seymen Balcı'nın haberine göre Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgöz Ergül; bebek banyosu ile ilgili önemli bilgiler verdi:

KORKMAYA GEREK YOK

Yeni doğmuş bebeğin banyosu genellikle anne ve babaları korkutabiliyor. Bebeği düzgün tutamamaktan, üşütmekten, kulağına su kaçırmaktan, bebeğin su yutmasından dolayı aileler banyo yaptırırken telaşlanıyorlar. Ancak banyo bebeğinizin gelişimi ve rahatlaması açısında banyo çok önemlidir. Bu nedenle birkaç dikkat edilecek nokta ile banyo zamanını daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

MALZEMELERİ HAZIRLAYIN

Bebeğinize banyo yaptırmadan önce banyo malzemelerini hazırlamalısınız. Kullanacağız şampuan ve sabun mutlaka bebekler için özel üretilen ürünlerden olmalı. Yetişkin sabun ve şampuanları bebeğinizin gözlerini yakacağı gibi içinde bulunan kimyasallar onun narin cildi için de zararlıdır. Hava sıcaklığı ve ev içi sıcaklığı uygun ise bebeğinize günün her saatinde banyo yaptırabilirsiniz. Bebekler genellikle keyifli bir banyonun ardından beslenip, güzel bir uyku çekerler. Bu nedenle bebeğinizin daha rahat uyuması için akşam saatleri tercih edilebilir. Banyo sırasında bebeğinizin kusmaması için, banyo öncesi yakın zamanda bebeğin beslenmemiş olması gerekir.

SICAKLIĞINA DİKKAT EDİN

Banyo suyunun sıcaklığı dirseğimizi yakmayacak sıcaklıkta olmalı. Eğer bu konuda çok hassassanız hazırlayacağınız suya derece koyabilir ve yaklaşık suyu 37-40 derece arasında kullanabilirsiniz. Bebeğinizi banyoya hazırlarken ilk olarak onun kıyafetlerini çıkarmalısınız. Bebeğinizi soyarken onunla konuşun, kendisini huzurlu hissetmesini sağlayın ve telaşlı hareket etmeyin. Bebeğinizin boyun ve poposundan kavrayarak hazırladığınız filenin üzerine koyun. Uygun pozisyona gelen bebeğinizin üzerine yavaşça suyu dökün. Onunla yumuşak bir sesle konuşmaya devam edin.
Son olarak başını dikkatle ıslatıp az miktarda bebek şampuanını köpürtün. Suyu bebeği yüzüstü tutarak ensesinden ve başın arka kısmından dökün. Bu şekilde kulağına su kaçmasını önlemiş oluruz. Yüzüne de su gelmemesine dikkat edilmeli.

GÖBEK BAĞINI NEMLİ BIRAKMAYIN

Bebeğinizin henüz göbeği düşmediyse göbek bağını ıslatmadan yıkayabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilecek en önemli husus göbek bağının nemli kalmamasına dikkat edilmesidir. Göbek bağını kuru ve temiz tutmak göbek bağının bakımı için yeterli olacaktır. Bazı durumlarda doktorunuza danışarak alkol solüsyonu kullanmanız gerekebilir.
Konular Kadın / Bakım