Burcu Güneş: "Hayaller kurdum, kâbuslar gördüm"

Burcu Güneş, müzik kariyerinde pop tarzının dışına çıkarak ‘Anadolu’nun Güneşi’ isimli türkü albümü çıkardı: Güneş, "Bu albümle türkülere karşı önyargıyı kırıp, yıktım." diyor.

Burcu Güneş: "Hayaller kurdum, kâbuslar gördüm"
Akşam Life'tan Bilgen Bülbül'ün röportajı...

Türkü albümü çıkarmak kimin fikriydi?


20. sanat yılıma özel bambaşka bir şey yapmak istiyordum. Kalbimin sesi doğrultusunda böyle bir fikir ortaya çıktı. Türküler denilince ilk akla gelen Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ı aradım. Saltık, ‘Ben de kredin fazla, istediğin türküyü al oku’ dedi. Dinlediğimiz yüzlerce türkü ve deyişin arasından 12 eseri ‘Anadolu’nun Güneşi’nde buluşturduk.

Türkü okurken neler hissettiniz?

Hakkını vermek, her duyguyu hissederek dinleyiciye geçirmek, arada orijinal modern yorumlar ve soundlarla yeni nesile de sevdirilmesi dinletilmesi niyetimdi. Profesyonel müzik yolculuğumda birçok türü müziğime entegre ettim. Ama Türk Halk Müziği okumak bambaşka bir sorumluluğu da taşıyor. Albümü dinleyenler, bu zamana kadar neden türkü söylemediğimi soruyor ama her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum.

TÜRKÜ SÖYLEME TUTMAZ

İnsanlar nasıl karşıladı?

Bana ‘türkü söyleme tutmaz, gençler dinlemez, çoğu müzik kanalı zaten türkü yayımlamıyor’ diyenler oldu. Bu küçük hesaplara bakarak bu albümü yapmaktan vazgeçmedim. Bu albümle bazı insanların türkülere karşı önyargısını kırıp, yıktım.

Kariyerinizin 20. yılını kutluyorsunuz.

Her zamankinden daha emin bir şekilde olgunlaşmanın keyfini çıkarıyorum. 20 yıl nasıl oldu diye hem şaşkınlıkla bakıyorum hem de sanki müziğe ilk kez adım atmışım gibi bitmek bilmeyen bir heyecan yaşıyorum. Sanırım son nefesime kadar bu döngü hep böyle sürecek.

KRAL ÇIPLAK DİYEN MAALESEF YOK!

Belli başlı markalar hâlâ layıkıyla işini yaparak, hakkı olan bayrağı taşıyor. Ama sorun ne diye sorarsanız; sadakat, etik ilkelere uygun, çalışkan, idealist müzik adamı ihtiyacı çok... Para her şeyi satın aldı, ülkedeki müziğin ruhunu bile. Pop müziğini, işine artık aşk katamayanlar ve vizyonsuzlar elbirliğiyle çok fazla ucuzlattılar. Kral çıplak diyen de yok!

Sıradaki pop albümü

Türkülerin yeteri kadar ilgi gördüğünü düşünüyor musunuz?

Popüler kültürün etkisiyle bazen algılarımız, hissiyatlarımız, müzik zevkimiz dönüşüm yaşayabiliyor. Her müziğin elbette kendine göre bir alıcısı var ama türkülerimiz biz demek, öz demek, sonsuz bir kaynaktan geliyor.

Müzik dünyasına dair hayalleriniz arasında neler var?

Bir pop albümü hazırlığındayım. En güzel şarkımı daha yazmadım bile! Yazdığım gün, tüm dünya el ele o şarkı altında birleşsin, hepimizin bir olduğumuzu hatırlatsın istiyorum.

Hayaller kurdum kâbuslar gördüm

Hayaller kurdum, gece uykumdan uyandıran kâbuslar gördüm. O kabusların üstesinden ise yine kurduğum hayaller sayesinde geldim. Çok şükür hayal ettiğim birçok şeyi gerçekleştirdim. Her gerçekleştirdiğimin arkasından yeni hedefler, yeni yollar ekledim önüme. Daha yapacak da çok şeyim var.
Konular Röportaj