Diyabette beslenme tedavinin temelidir

Şeker hastalığı olarak bildiğimiz diyabet hastalığında tedavinin temelini tıbbi beslenme tedavisi oluşturur.

Diyabette beslenme tedavinin temelidir
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Diyabette tıbbi beslenme tedavisinde amaç, yaşam boyunca uygulayabilecek en ideal beslenme programını oluşturmak, kan şekerinizi olması gereken normal düzeylerde tutmak, hiperglisemi (kanda şekerin yüksek olması) ve hipoglisemiyi (kanda şekerin düşük olması) önlemek, ideal vücut ağırlığınızı sağlamak ve korumak.

Böylece hastalıkla ilgili uzun dönemde oluşabilecek  komplikasyonları önlemiş oluruz.

Diyabet tedavisi ile çocukluk ve ergenlik döneminde normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak, gebelik ve emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak çok önemlidir. Kısaca yaşam kalitenizi yükseltmek ve yaşam sürenizi uzatmak için diyabet tedavisinde beslenme tedavisi temeli oluşturur.

Şeker; Özellikle basit karbonhidratlar kan şekerini ani yükseltir. Yüksek kan şekeri sağlığımız için arzu edilen bir durum değildir. Bu tür yiyecek diyabet hastalarının beslenmesinde hiçbir şekilde olmamalıdır. Bunlar; çay şekeri, şeker ve şekerlemeler, reçel, marmelat, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva çeşitleri, hazır meyve suları, şekerli kurabiyeler, pasta ve tatlılar ve meşrubatlar gibi yiyecek ve içeceklerin içindeki şekerler vücudumuzda hızlı bir şekilde emilir, glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan şekerimizde ani yükselmeler meydana getirir.

Posa ve diyet lifi; Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar. Bu durum diyabet diyetinde pozitif etkilidir.

Suda eriyebilen posa; elma, greyfurt, limon, portakal, yulaf kepeği, kurubaklagiller ve birçok sebzeyle guargum ve kanyak bitkisi suda eriyebilen posa içerir. Posanın bu türü mide boşalmasını geciktirir, karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak glisemi yükselmelerini önler, bağırsak çalışmasını düzenler-kabızlığı önler. Suda eriyebilen posa yüksek kan kolesterol ve trigliserid düzeylerinin düşmesine de yardımcıdır.

Hastalıkta pratik beslenme önerileri

- Kepekli, tam buğday tam cavdar ekmeği tercih etmeli, beyaz ekmekten uzak durmalıyız.

- Bulguru pirince tercih etmeliyiz.

- Meyve suyu tüketmeyip taze meyve ve kabuğu ile yenilebilen meyvelerin kabuğunu soymayınız.

- Öğünlerde sebze ve salata yemeyi ihmal etmemeliyiz.

- Kuru baklagilleri sıkça tüketmeliyiz

- Özellikle daha az hayvansal yağ ve katı yağ olmalı. Daha az tuz tüketmeliyiz.