Estetik tarihini değiştiren iksir: Botoks

Nedir bu botoks, kadınların daha genç ve güzel kalma iksiri mi yoksa korkulduğu gibi yılandan elde edilen bir zehir mi?

Estetik tarihini değiştiren iksir: Botoks
Akşam Gazetesi'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Hepimizin Botox olarak bildiği botulinum toksin, clostridium botulinum denilen bir bakterinin toksini. Çok kuvvetli bir toksin olan bu madde tıpta sadece estetik amaçlı değil göz hastalıkları, nöroloji, üroloji, genel cerrahi ortopedi ve fizik tedavide de yaygın olarak kullanılıyor. Bu uygulama sadece kırışıklıkların düzeltilmesi için değil aynı zamanda terleme sorunu ve migren tedavisinde de çok başarılı. Tıbbi uygulama alanlarında şaşılık ve kas spazm tedavilerinde çok küçük yaşlarda bile güvenle kullanılıyor. Yani tıbbi amaçlı kullanımında bir alt yaş sınırı yok.

HANGİ KIRIŞIKLIKLARA UYGUN?

Estetik amaçlı uygulamalarda ise sıklıkla 30’lu yaşlarla birlikte botoks yüz yaşlanmasında yavaşlama açısından tüm dünyada en çok tercih edilen işlem. Yirmili yaşlar gençliğimizin en verimli ve güzel yılları. Çok nadiren belirgin kas aktivitesi olan, kaşlarını çok çatan veya kaşları çok düşük olan gençlerde de botoks tercih edilebilir. Otuzlu yaşlarla birlikte yüzeyel kırışıklıklar belirip, yüzümüz kolajen miktarının azalmasıyla aşağı doğru sarkmaya başladığında maalesef “Yorgun musun?” sorusunu eskiye göre daha çok duyuyoruz. İşte bu an artık botoksla tanışma zamanımızın geldiğinin kanıtı. Bundan mutsuz olmamız gerekli mi, hayır. Kolay bir çözümle istediğiniz takdirde bu yorgun ifadeyi azaltmak, geçen zaman dur demek mümkün.Botoks mimik hareketlerine bağlı dinamik kırışıklıklar için uygundur ve en çok etkili olduğu bölge alın ve göz çevresidir. İki kaş arasındaki dik çizgiler, alındaki yatay çizgiler ve göz kenarlarında bulunan kaz ayağı çizgileri botoksun en çok etkili olduğu yerlerdir. Kaşların hemen üzerindeki yay şeklindeki kırışıklıklar için botoks uygulanmaz; çünkü buradaki kaslar kaşların yukarıda durmasını sağlar. Oluk şeklindeki yerleşmiş kırışıklıklar için dolgu maddeleri de eklemek gerekir. Bu yüzden kırışıklıklar çok derinleşmeden botoksa başlamak bir çeşit erken müdahale aslında. Burada amaç sizi mimiksiz, kızınca kızgınlığı, gülünce güldüğü belli olmayan biri yapmak değil, kendi yaşını dinlenmiş ve mutlu gösteren biri yapmak olmalı. Kötü örnekler yok mu var, bu yüzden de nerede, kim tarafından yapıldığı çok önemli. Tıbbi estetik işlemler mutlaka konusunda deneyimli bir Plastik Cerrah veya Dermatolog tarafından yapılmalı. Maalesef birçok alanda yerleşen marka ve tüketici bilinci estetik işlemlerde yok, hasta olarak kimse yapılan ilacın ya da malzemenin markasını sorgulamıyor. Ortaya çıkan negatif sonuçların çoğu, uygulayıcının tekniği kadar kullanılan üründen de kaynaklanıyor. 

Bu nedenle kimin tarafından yapıldığı, hangi maddenin yapıldığı, ne doz da yapıldığı önemli. Her şeyin olduğu gibi güzel ve genç olma isteğinin de fazlası zarar, adeta yemek yaparken tuz koymak gibi, tam kıvamında olmalı, ne az, ne çok. Son yüzyılda estetik işlemlerde çığır açılmasına neden olan ve tüm dünyada yapılan estetik işlemler arasında en çok tercih edilen botoks yaşlanma ve kırışıklık karşısında en yakın yol arkadaşınız.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım