Fit olmak için küçük tüyolar!

Günümüzde fit olmak da olmamak da bizim elimizde. Artık fast food gıda ve mesnetsiz bilgilere ulaşmak nasıl kolaysa doğru bilgi ve sağlıklı besine ulaşmak da o kadar kolay.

Fit olmak için küçük tüyolar!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

SAĞLIKLI BESLEN


Sağlıklı beslenmenin yolu sebzeden geçiyor. Lifli gıdalar, her zaman vücudunuzu temizler, barsaklarınızı çalıştırır. Mevsiminde beslenme sağlığınızı korur. Doğa bize, yaza yaklaşırken enginardan, taze fasulyeye pek çok mevsim sebzesi sunuyor. Patlıcan, kabak, biber, hepsi birbirinden güzel… Bunları çeşitlendirerek tüketmek, diyetinizi sürdürmenize yardımcı olur. Hem içeriği hem pişirme yöntemini devamlı suretle değiştirin. Bir gün fırın, bir gün köz, bir gün ızgara, bir gün buharda, bir gün haşlanmış… Nasıl olursa olsun mutlaka sebze olsun. Dengelemek için yanına yazın vazgeçilmesi, cacık ve ayran eklerseniz müthiş sağlıklı bir öğüne kavuşmuş olursunuz. B planı lor ve salatadır. Yazın taptaze salata malzemelerinin üzerine koyacağınız yağsız lor peyniri ve zeytinyağı şahane bir seçimdir. Şeker sorunu olmayanlar meyve ve peynir ikilisini rahatlıkla önerebilirim. Henüz erken ama karpuz-peynir ikilisinin tadına doyum olmaz. Lakin bu mönü, yüksek şeker içeriği sebebiyle şeker hastaları için tehlikeli olabilir.

SPORLA YENİLEN

Sadece diyet yetmez. Hareket etmeye programlanmış bedeninizi, düzenli olarak çalıştırmanız gerekir. Hareket ettikçe dolaşımınız hızlanır, dolaşımınız hızlandıkça daha dinç daha sağlıklı daha fit olursunuz. Fit yaşam sadece görünüş değil, bir düşünme şekli ve hayat felsefesidir. Fit yaşam prensiplerini belirlemiş kişi, yaşamı her anında bunu uygular. Yolda yürürkende, ofisde çalışırkende, her zaman hareketli olmayı düşünür. Bunun yollarını arar. Gideceği mesafeyi uzatır. Parkları sıklıkla ziyaret eder. Her zaman aktiftir. Böylece bol oksijen alan bireyin hem bedeni hem zihni saat gibi çalışır. Bunları yapan kişi her zaman sağlıklı, zinde ve fit hisseder. Bunun için illa spor salonu gerekmez. En yakındaki parka yürüyerek fit yaşama adım atabilirsiniz. Buradaki en önemli tavsiye olabilirse, kendinize bir egzersiz partneri, spor arkadaşı bulmanızdır. Bu sizi sürükleyecek, bırakmanızı engelleyecek, sevdiğiniz bir dostunuz olabilir. Havalar her zaman güneşli olmasa da, size her zaman “Hadi” diyecek biri olmalıdır. Bu motivasyonunuzu yükseltir.

BEDENİNDEKİ GÜZELLİĞİ KEŞFET

Herkesin, her insanın bedeni ve çalışma şekli farklıdır. Kiminin kolesterol sorunu yokken, tansiyonu olabilir. Kiminin tansiyonu yoktur ama şekeri vardır. Tüm bu farklılıklar, yaradanın bize sunduğu bir armağandır. Bize düşen, bedenimizdeki bu güzellikleri keşfetmektir. Diğer insanlardan farkınızı bilirseniz ona göre hareket edebilir, çok daha sağlıklı ve fit olabilirsiniz. Örneğin 2 saatte bir şekeri düşen bir insansanız, bunu tespit ettiğinizde alacağınız ara öğünler hem bedeninizi hem sosyal yaşamınızı kurtarabilir. Ara öğün alarak kan şekerinizi kontrol edebilir, yanınızdakilere bağırıp çağırmaktan kurtulabilirsiniz. Bu yaşam konforları ancak bedeninizi tanımanız ile mümkündür. Bunun basit ve çok etkili bir yöntemi vardır. Bu da kan tahlili yaptırmaktır.

Seren AKSÜS / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım