Gözaltlarındaki şişliklerden şikayetçi misiniz?

Göz ve kaşların şekil ve duruşu gerçekten de pek çok ifadeyi aktarma açısından oldukça önemli.

Gözaltlarındaki şişliklerden şikayetçi misiniz?
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Gözlerimiz gerçekten ruhumuzun aynası mı? Göz ve kaşların şekil ve duruşu gerçekten de pek çok ifadeyi aktarma açısından oldukça önemli. Üzgün, sinirli, sevimli, çekici, seksi, kızgın, şaşkın gibi sayılabilecek pek çok ruh halini göz ve kaş yapısına bakarak söylemek mümkün. O zaman bu bölgede yapılacak estetik girişimlerle kişinin ruh halinden bağımsız olarak ifade üzerinde olumlu değişiklikler yapmak mümkün olabilir mi? Bu sorunun cevabı evet.
 
Gözaltı bölge, alt göz kapağı kirpikleriyle yanak arasındaki alandır. Bu alanda gözaltı şişlikleri, ince kırışıklıklar, morluklar ve elastikiyet kaybı 30’lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş kendini göstermeye başlar ve yıllar içinde artar. Peki gözaltınızdaki bu sorunlardan şikayetçiyseniz neler yapmak lazım? 
 
30’lu YAŞLAR: Henüz yeni yeni sıkıntılar başlar. Bu aşamada aslında hiçbir şey yapılmasa da görsel olarak büyük sorun yoktur. Ancak bu dönemde başlanacak uygulamalar yaşlanma ve yıpranma sürecinde önemli yavaşlatıcı etkiye sahip.
 
1.Botox
 
Alt göz kapağı botoks uygulaması 30’lu yaşlarda alt göz kapağının daha iyi gözükmesini sağlar. Gözaltı torbalanmalarından daha çok ince kırışıklıklara faydası olan bu yöntem daha ileri yıllarda alt göz kapağı gevşekliği arttıkça daha az tercih edilmelidir.
 
2. Göz altı dolgusu
 
Göz altındaki torbalanma ve şişlikler başladığı ilk yıllarda göz altı dolguları hem düzeltici hem de geciktirici etkiye sahip. Gözaltına yerleştirilen dolgular şiş görüntüyü azaltır ve gözaltı morluklarında azalma sağlar.
 
3. Vitamin enjeksiyonları
 
Gözaltındaki torbalanma ve şişlikler düzeltmekten çok oluşmalarında geciktirici etkiye sahip bu enjeksiyonlar bu yıllarda etkindir. Bir vitamin kokteylinin verilmesini içeren bu metot uygulama kolaylığıyla çok tercih edilmektedir.
 
40’lı YAŞLAR: 30’lu yaşlar geride kaldı artık gözaltı şişlikleri kendisini daha belirgin olarak ortaya koymakta. Elastikiyet kaybı ve artan kırışıklıklar da görüntüdeki bozulmaya en az şişlikler kadar etki etmekte. Bu aşamada yapılacak işlemler ameliyatla düzeltme yapılana kadar geçecek zamanı uzatmayı hedefler.
 
1.Gözaltı dolgusu
 
Göz altındaki torbalanma ve şişlikler için 40’lı yaşlarda da dolgu uygulaması yapılabilir. Özel içerikli dolgular yardımıyla hem bu şişlikler kamufle edilirken hem de gözaltı koyu renginde açılma meydana gelir.
 
2. BBL
 
Gözaltında gevşemenin başlangıcıyla şişliklerde artış olur. Bu durumda cilt altı dokuların sıkılaştırılması ve kollajen liflerde elastikiyet arttırılması faydalı olacaktır. Geniş spekturumlu ışık tedavisinde deri altı dokulara ışık enerjisi verilerek kolajen liflerde kısalma ve sıkılaşma, yeni kollajen yapımında artış meydana gelir. Dört seans olarak uygulanan bu yöntemde kişi günlük yaşantısını aksatmadan düzelme elde eder.
 
3. Transkonjunktival Blefaroplasti
 
Bu teknik ismine bakıp bu da ne demeyin. Bu yöntem gözaltı torbalarının dışarıda iz bırakmadan göz kapağının içinden yapılan kesilerle yapılmasını tarifler. Sadece gözaltı torbalarının uzaklaştırıldığı bu ameliyatta iyileşme klasik göz kapağı ameliyatına göre çok daha hızlı olur. 
 
50’li YAŞLAR: Maalesef artık gözaltı torbalarında çok daha belirgin bir görüntü mevcut. Sadece şişlikler değil aynı zamanda belirgin deri fazlasıyla meydana gelmiş kırışıklıklar göz çevresine yorgun ve daha olgun bir görüntü verir.
 
1. Gözaltı dolgusu
 
Çok sınırlı bir grup hastada hâlâ dolgu kullanılabilir. 
 
2. BBL
 
Geniş spekturumlu ışık tedavisinde deri altı dokulara ışık enerjisi verilerek kolajen liflerde kısalma ve sıkılaşma, yeni kollajen yapımında artış meydana gelir. Gözaltındaki gevşekliklerin azaltılmasında özellikle ameliyat istemeyen hastalarda tercih edilebilir.
 
3. Fraksiyonel Karbondioksit Lazer
 
Lazer enerjisinin gözaltı dokulara ulaştırılmasıyla belirgin sıkılaşma sağlanabilir. Lazer tek seans veya bir kaç seans uygulanabilir. Bu uygulama sonrasında kabuklanma, ödem ve kızarıklıklar meydana gelir ve kabaca 10 günlük bir dinlenme periyoduna ihtiyaç duyulur.
 
4. Alt Göz Kapağı Blefaroplastisi 
 
Alt göz kapağı düzeltmenin en yüksek başarıya sahip yöntemidir. Sıklıkla üst ve alt göz kapağı aynı anda düzeltilir. Bu ameliyatta hem deri hem de torbalanmış yağ dokusu azaltılır. Sıklıkla 15 günlük bir iyileşme sonrasında kişi işine dönebilir. Elde edilen sonuçlar uzun yıllar hastaya hizmet eder...

Prof. Dr. Reha Yavuzer / Akşam
Konular Kadın / Bakım