Günce Koral: "Müzik dünyasında dengeler çok değişti"

Günce Koral ya da bilinen adıyla Günce, 5 yıl aradan sonra çıkardığı ‘Göç’ ve ‘Ayrılıklar da Dâhilmiş Aşka’ şarkısıyla sevenlerine yeniden ‘Merhaba’ dedi.

Günce Koral: "Müzik dünyasında dengeler çok değişti"
Günce Koral'ın Akşam Life'ta yayınlanan röportajı...

Beş yıllık suskunluğun ardından ‘Göç’ ve ‘Ayrılıklar da Dâhilmiş Aşka’ şarkılarınızı piyasaya sundunuz. Neden bu kadar beklediniz?


Aslında sorunlu bir hamilelikle başlayan, aktif müzik hayatından uzaklaşmam, 2 yıllık bir dönemde farklı bir iş sektörüne geçmem nedeniyle uzadı. Bazen insanı hayat farklı noktalara götürse de dönüp dolaşıp yine tutkunuz olan şeye geri dönüyorsunuz. Bu benim için asla bir bitiş değil, biraz fazla uzayan bir ara oldu.

UNUTULMAYA MAHKUMLAR

‘Göç’ sizce istediğiniz çıkışı yapmanızı sağladı mı?


Sektörde benim bıraktığım zamandan bugüne çok fazla dengelerin değiştiğini gözlemledim. Çok büyük bir çıkış yaşamam zaten. Benim gibi müziğinde ticari kaygılardan uzak duran şarkıcılar için çok zordur. Ama güzel bir geri dönüş oldu benim için.

Eskiden albümler vardı. Şimdi ise her şey single. Yeni düzene adapte olmakta zorlandınız mı?

Dengeler çok değişmişti, dinleyici artık her şeye sanal ortamda ulaşıp tüketir oldu. Müzik adına arşivciliğin bitmemesi önemli… Bu sisteme teslim olmadan albüm yapmaya devam etmek gerekli diye düşünüyorum.

Kolay yoldan ün sahibi olup, teknoloji yardımıyla şarkı söylemeye başlayanlar hakkındaki fikirlerinizi nedir?

Sağduyulu bir dinleyici kitlesinin olduğuna inanıyorum. O tarz işler kısa dönem dinlense bile tüketilip, unutulmaya mahkûm oluyorlar.

ALBÜM YAPMAK İÇİN PARA LAZIM

Kaset, CD, dijital dönem ve plak… İleride bir müzisyen olarak hangisinin içinde arşivlerde yer almayı arzu edersiniz?


Plak ve CD benim için her zaman farklı. Bir müzisyenin kendini tek şarkılardan çok, bir albüm bütünlüğünün içindeki şarkılarıyla daha net ifade ettiğini düşünüyorum. Ama tabii bu dönemde bir albüm yapmak maddi anlamda çok zorlaştı.

ARABESK BİRİYİM

Tarzınız kendiliğinden mi oluştu yoksa biraz da deneme yanılma ve üstüne tecrübe eklenince mi ortaya çıktı?


Ben konservatuvarda batı müziği eğitimi aldım. Hep alternatif bir yere oturtuldum dinleyici tarafından. Ama aslında içim dışım gayet arabesk biriyim.

SEKTÖRE HIZLI GİRDİM

Sektöre elektronik şarkılarla hızlı girmiş olsam da insanların hafızalarında yer eden şarkılarım; ‘Güllerim Soldu’, ‘Uyuyamam’, ‘Yalnızlığım’ ve Fatih Erkoç ile yaptığımız ‘Biliyordum’ gibi eserler oldu. 
Konular Röportaj