Hamile kalmadan önce sağlıklı beslenmeye başlayın

Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki annenin hamile kalmadan önceki yaşam şekli ve beslenme durumu çocuğun ileriki yaşamında çok önemli etkilere sahip.

Hamile kalmadan önce sağlıklı beslenmeye başlayın
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Bir annenin görevi ve sorumlulukları anne olmaya karar verir vermez başlar. Çünkü bebeği bedenine misafir edeceği 9 ay 10 günlük sürede hamileliği rahat ve bebek için verimli geçirmesi açısından vücudunu hazırlaması gerekir.

Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki annenin hamile kalmadan önceki yaşam şekli ve beslenme durumu çocuğun ileriki yaşamında çok önemli etkilere sahip. Anne sağlıklı beslenerek çocuğun ileride kalp-damar, şeker, kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Anne adayı hamilelik öncesi sağlıklı beslenerek sağlıklı vücut ağırlığına ulaşırsa, hamile kalma olasılığı artar, sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirir, bebeği daha sağlıklı gelişmesini sağlayabilir, sağlıklı ve rahat bir doğum yapabilir. Hamilelik döneminde alınması gerektiği kadar kilo alıp doğumdan sonra formuna dönebilmesi kolay olur. Fazla kilolar anne adayının hamile kalmasına olumsuz etki eder. Kilo veren ve ideal kilosuna ulaşan anne adaylarının hamile kalma şansı artar.

HAMİLELİK ÖNCESİ NELER YAPILMALI?

Alkol ve sigara kullanıyorsak hemen bırakmalıyız.

Fazla kilonuz varsa vermeli ideal kilonuza ulaşmalısınız.

Hayatınıza biraz hareket katıp imkanınız doğrultusunda uygun bir spora veya uzun açık hava yürüyüşlerine başlamalısınız.

Diş hekimine giderek diş ve ağız bakımı yaptırmalısınız.

Bir dahiliye uzmanıyla görüşüp küçük bir sağlık kontrolünden geçmek de yerinde bir karar olur.

HAMİLELİKTE DÜZENLİ BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Hamilelik öncesi beslenme düzeni çok önemlidir. Fazla kilolunuzu vererek hamileliğe başlarsanız daha sağlıklı bir gebelik geçirirsiniz. Ancak kilo verme yönteminiz de son derece önemlidir. Yetersiz beslenerek, aç kalarak kilo verirseniz, vücuttaki yağla birlikte kas – su – vitamin – mineral kaybı da olur. Bir Beslenme ve Diyet Uzmanından yardım alınması en sağlıklı yoldur. Böylece sağlıklı kilo verecek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmuş olacaksınız. Hamileliğiniz süresince de bir diyetisyenden tıbbi beslenme tedavisi alarak bebeğinizin yeterli ve sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamış olursunuz. Aşırı yemek ve fazla kilo alımı annede yüksek tansiyon, kollarda ve bacaklarda aşırı şişme, kanda yüksek şeker gibi sağlık problemleri oluşabilir. Ayrıca fazla kilo alımı hareketleri zorlaştırdığı için sürekli bir sıkıntı ve nefes problemini de beraberinde getirir. Annenin vücudundaki aşırı yağlama bebeği besleyen plesanta dediğimiz göbek bağına baskı yaparak daralır ve bebeğe yeteri kadar besin ve oksijen gidişini engeller. Bu da düşük doğum ağırlıklı prematüre bebek doğumu riskini artırır. Hatta halk arasında böyle gebelikler için ‘aldığı kilosunun hepsini kendisine almış, bebeği hiç beslememiş, bu kadar çok kilo almasına rağmen, ne kadar küçük bebek doğurdu’ gibi sözleri çok duyarız. Hamilelik döneminde kilo alırım korkusuyla az yiyen yetersiz beslenen ve hamilelik döneminde alınması gerekli kiloyu almayan annelerde günümüzde oldukça arttı. Aşırı ve abartılı dikkat adı altında yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğum ve düşük ağırlıklı prematüre bebek doğumu gibi birçok riskleri de beraberinde getirmektedir.

HAMİLELİKTE UYULMASI GEREKEN BESLENME KURALLARI:

Ana besin gruplarından en az minimum ihtiyaç ölçüsünde mutlaka tüketilmeli

Günde 6 ila 8 öğün olacak şekilde gün içinde aç kalmadan az ve sık beslenmeli

Yeterli sıvı alımına özen göstermeli. Günde 8-15 bardak (2-3 litre) su tüketilmeli

Çay, kahve ve asitli içecek tüketimi olabildiğince azaltılarak kafein alımı minimuma düşürülmeli.

Her gün düzenli egzersiz yapılmalı. (Yürüyüş, yüzme, hamile jimnastiği gibi uygun egzersizler seçilmeli) Her gün 8-10 saat arası düzenli uyku olmalı.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım