Hamilelikte kilo takıntısı

Anne adayları sabırsızlıkla bekledikleri o güzel haberi aldıktan sonra sevinçle birlikte panik yaşıyor.

Hamilelikte kilo takıntısı
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Hemen hemen her kadının hayalidir anne olmak. Minik bir can, canınızın içi, sonsuz sevgisiyle yüreğinizi ısıtan tarifsiz bir duygudur annelik… Ancak kadınların hayatında birkaç kere yaşayacakları bu özel duygu kimi zaman kilo alma takıntısı haline dönüşüyor. Kiloyu dert etmeyin sağlıklı bir gebelik için, sağlıklı beslenmeye özen gösterin.

Anne adayları sabırsızlıkla bekledikleri o güzel haberi aldıktan sonra sevinçle birlikte panik yaşıyor. Bir korku, çaresizlik, kilo alacağım, vücudum bozulacak, çirkinleşeceğim, yaşımdan daha büyük görüneceğim, hayatım değişecek gibi daha nice takıntılı korkular sarıyor… Evet, anne olunca farklılaşıyorsunuz, hayatınız değişiyor, siz sizden başka biri oluyorsunuz ama iyi yönde. Güçleniyorsunuz, gençleşiyorsunuz, olgunlaşıyorsunuz… Hamile kaldığınız anda vücudunuz yavaş yavaş değişmeye farklılaşmaya başlıyor. Vücudumuzu hormonlar yönetiyor ve hormonların miktarları oranları farklılaşıyor. Besinsel ihtiyaçlarınız değişiyor önem kazanıyor. Her an gün gün gelişmekte olan bebeğiniz yiyeceklerin içindeki farklı besin elementlerini kullanarak en iyi şekilde büyümeye çalışıyor.

SAĞLIKLI BESLENİN

Anne adayı sağlıklı beslenerek sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Sağlıklı beslenmek sağlıklı bir bebek doğurmanın temel koşuludur. Sağlıklı beslenin temeli sabah öğlen akşam olmak üzere 3 ana öğünü sağlam almakla başlar. Sağlam ana öğün oluşturmak için, karbonhidrat, yağ ve proteinden dengeli bir örüntü elde etmek, vitamin, mineral ve enzimler yönünden yeterli beslenmek gerekir. Bunun için yapmanız gereken, dört ana besin grubu olarak adlandırılan 1-et grubu yiyecekler, 2- sebze-meyve, 3- süt ürünleri ve 4- ekmek grubu yiyecekleri ( pilav veya makarna gibi tahıl ürünleri)  öğünlerde mutlaka bulundurmak gerekir.

Kilo alırım korkusuyla karbonhidratlı yiyeceklerin eksik alınması anne adayının kendini bitkin hissetmesine neden olur. Ve bebeğin gelişmesini yavaşlatır. Çünkü vücudun başlıca enerji kaynağı karbonhidratlardır. Proteinden zengin ve karbonhidrattan fakir diyetler; enerjinizin azalmasına neden olur. Aynı zamanda bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Hamilelik döneminde mutlaka karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengede olan menülerin tercih edilmelidir.

ARA ÖĞÜN TÜKETİN

Üç ana öğününe ilave olarak ara öğün tüketmeye de gayret etmeniz gerekir. Ara öğünler kan şekerinin dengede kalması açısından önemlidirler ve kan şekerinin dengede kalması bebeğinizin sürekli olarak iyi gelişmesi, sakin ve mutlu olması için gereklidir.  Ara öğünlerde mevsim meyveleri, süt ürünleri, yağlı kuru yemişler ve kuru meyveler tercih edilebilir.

Hayatın her döneminde son derece önemli olan B grubu vitaminler ve C vitamini hamilelik döneminde büyük önem kazanır. B grubu vitaminler enerji üretiminde ve sinir sisteminin düzgün çalışmasında rol oynarlar. Hamilelik döneminde kilo takıntısı ve iştahsızlık, bitkinlik ve mutsuzluk oluşturur. Bu durumdan kurtulmak için dengeli olacak şekilde, B ve diğer tüm vitaminler ve minarelerden zengin doğal besinler tüketmemeniz gerekir. B grubu vitaminler farklı besin gruplarında yaygın olarak bulunur ve günlük B vitamin ihtiyacımızın karşılanması için yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmemiz gerekir. C vitamini ise bağışıklık sistemimizi güçlendirerek sık görülen bazı hastalıklara karşı korunmamızı sağlayacaktır. C vitamini her gün düzenli olarak doğal besinlerden karşılanmalıdır, çünkü C vitamini vücutta depo edilememektedir. Taze sebze ve meyveler C vitaminin en değerli kaynaklarıdır. Çok sık hastalanan bir anne adayı hamileliğini rahat geçiremeyeceği gibi düşük ağırlıklı bebek doğurma riski de yüksek olur.

KİLO TAKINTISINDAN KURTULMAK İÇİN TÜYOLAR

Sık sık tartılmayın, sadece doktorunuzun tartısında tartılın. Hamilelikte vücut ağırlığınız ödeme ve gaz durumunuza göre gün içinde sürekli değişebilir. Bu sizin moraliniz bozup iştahınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Bol bol su için… Günde 8–15 su bardak su kendinizi daha iyi hissetmenizi bebeğinizin daha rahat gelişmesini sağlayacak ve eğer kabızlık sorununuz varsa çözmede yardımcı olacaktır. 

Doktorunuzun izin verdiği ölçüde, bol bol hareket edin… Ne kadar çok hareket ederseniz, kendinizi o kadar hafif hissedersiniz. Ve hamileliğin ilerleyen safhalarını da o kadar rahat geçirirsiniz.

Kafeinli içeceklerden olabildiğince uzak durun… Çay, kahve ve asitli içecekleri hamileyken olabildiğince az tüketin. İçerdikleri kafein nedeniyle uykunuzun kaçmasına neden olabilir. Aşırı tüketildiklerinde besinlerin içindeki besin elementlerinin vücuda alınmasını azaltır. Ayrıca bu tür içecekler vücudunuzun su dengesini bozar ve kendinizi çok şiş ve ağır hissetmenize neden olur.

Uyku düzeninizi sağlayın… Düzenli ve yeterli uyku daha zinde ve daha enerjik bir anne adayı ve huzurlu bir bebek demektir.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım