Kusursuz burun yoktur

Türkiye’de burunda değişiklik isteyen kişilerin önemli bir kısmı yüze göre burunlarının daha büyük olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle talepler burun dokusunda küçülme üzerine yoğunlaşıyor.

Kusursuz burun yoktur
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Türk kadınlarının estetik açıdan en çok değiştirmek istedikleri 3 bölge burun, meme ve dudak olarak sıralanmakta. Tabii bu isteklerde genetik özelliklerimiz nedeniyle burun yapımızın çoğu Batılı ülkelere göre daha büyük olmasının da rolü büyük. Türkiye’de burunda değişiklik isteyen kişilerin önemli bir kısmı yüze göre burunlarının daha büyük olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle talepler burun dokusunda küçülme üzerine yoğunlaşıyor.

DOĞAL GÖRÜNÜM

Burnumuzu kıkırdak, kemik ve bunları örten yumuşak doku ve deri meydana getirir. Her bireyin kendisine ait doku özellikleri mevcuttur. Burunun yeni şekli yapılan ameliyat kadar öncesindeki doku özelliklerine bağlıdır. Daha kalın deri, kıkırdak ve kemik yapısı olan bir bireyin sonucu bu yapıları ince olan biriyle aynı olmayacaktır. Kusursuz burun yoktur, önemli olan yüzün diğer ölçüleriyle uyumlu, güzel ancak doğal görünümlü bir sonuca ulaşmaktır. Yüz yapısı herkeste asimetriktir. İşlem sonrasında da burun bir miktar asimetrik kalmaya devam edecektir. Kısaca ameliyat veya dolguyla kusursuz bir buruna değil ama çok daha güzel ve yüzünüze yakışan bir buruna sahip olabilirsiniz.

AMELİYAT MI, DOLGU MU?

Her bireyin burnu kendisine hastır; bu nedenle işlemler kişiye özel olarak planlanarak gerçekleştirilir. Burun estetiğinde elde edilmesi planlanan sonuç çeneye, gözlere ve yanaklara uyumlu olmalıdır. Bir başka kişide beğenilen burnun sizde aynı sonucu verme olasılığı çok düşüktür. Burun estetiğinde en çok memnun olan hastalar, kendi yapısını çok değiştirmek istemeyenlerdir.

SİMÜLASYON SONUÇLAR

Yapılacaklara uzman hekimle birlikte karar verdiğinizde bilgisayar yardımlı simülasyonlarla bu sonucu kısmen görmek mümkün. Bilgisayar ekranında gördüğünüz birebir ameliyat veya dolgu sonucu olamaz, sadece fikir verebilir.

ESTETİK BURUN AMELİYATI

Türkiye’de en çok yapılan estetik ameliyattır. Hem güzel bir burun elde edilirken, fonksiyonel olarak da kişinin daha rahat nefes alması sağlanır. Ameliyatla burun uzatılabilir, kısaltılabilir, küçültülebilir, büyütülebilir, şekli değiştirilebilir, burun delikleri küçültülebilir, “kemer” olarak ifade ettiğimiz üst kısmındaki kemik azaltılabilir, kalkıklığı artırılabilir, ucu sivriltilebilir veya yuvarlaklaştırılabilir. Amaç burnun şekli, büyüklüğü ve genel görüntüsünde değişiklikler yaparak yüzle uyumlu, doğal ve güzel bir hale getirmektir. Kemik veya kıkırdakta eğrilik sık rastlanılan bir durumdur. Deviasyon olarak adlandırılan bu durum nefes almanızı güçleştirebilir. Bu eğrilik burun estetiği operasyonu kapsamında düzeltilir.

DOLGULARIN KATKISI

Burun ameliyatı geçirmek istemeyen bireylerde dolgu materyalleri kullanılarak, burun şeklinde ufak değişiklikler sağlanabilir. Dolguyla burun daha uzun, daha kalkık, daha  sivri veya daha yuvarlak gösterilebilir. Burun sırtındaki kimi düzensizlikler ve kemer yapısı gizlenebilir. Bu işlemlerin bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilmesi önerilir. Dolguların nefes almaya düzeltici katkısı olmaz. Burun dolgusu burun yapısı büyük bireylerde önerilmez.

Dolgular küçük değişiklik ihtiyaçları için uygundur. Ameliyatlarda burunun gerek nefes alma, gerekse estetik, dış görünüş, ihtiyaçlarını karşılamak mümkündür. Ameliyatla elde edeceklerimizi asla sadece dolguyla başarmak mümkün olmaz. Ancak dolgu uygulamasıyla da kolay ve hızlı bir şekilde burunda ufak bir takım değişiklikler elde etmek mümkün olacaktır.

(Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım