Sağlıklı bir menopoz için bu önerileri dikkate alın!

Menopoz, söylemesi kolay ama yaşaması zor bir dönem...

Sağlıklı bir menopoz için bu önerileri dikkate alın!
Akşam'dan Cem İyibozkurt'un yazısı...

Menopoz bildiğiniz gibi yumurtalıkların fonksiyonlarını büyük ölçüde kaybetmesi sonucu adet kanamalarının bitmesidir. Bu olay genelde 45-50 yaş civarı olsa da bazı kadınlarda daha erken bazılarında da daha geç görülebilir. Menopoz da artık yumurtlama olmadığı için gebelik oluşmaz. Bu durum yaşla beraber azalan hormonal seviyeler ve azalan yumurta sayısı ile ilgilidir.

Menopoza giriş 47-48 yaştır

Menopozda östrojen çok azaldığından dolayı rahim içi kalınlığı oldukça incelir bu nedenle doktorlar bu bölgeyi mutlaka takip etmek isterler. Bu dönemde yumurtalar artık Folikül üretmeyeceklerdir.

Dolayısıyla menopoza girdikten sonra yumurtalıklarda gelişen kistlere anormal olarak bakılmaktadır. Yalnız tüm anormal kistlerin de kötü huylu olmadığını akılda tutmak gereklidir. Bazı kistler menopozda da olsanız takip edilebilir; mutlaka böyle bir durumda doktorunuz size uygun takibi yapacaktır. Yaş ilerledikçe daha sık görülmeye başlanan rahimdeki urlar yani myomlar menopozdan önceki dönemde hormon seviyelerini bağlı olarak büyüme gösterebilirken menopozdan sonra bunlarda kesinlikle bir büyüme saptanmaz. Bu nedenle doktorunuz menopoz döneminde daha önceki urları mutlaka ultrason ile takip eder. Menopozdaki kadınların bir diğer değişiklikleri de meme dokusunda olmaktadır. Menopozda memenin yoğunluğu azalmaktadır ve mammografinin başarısı artar, taramalarda meme ultrasonuna olan ihtiyaç azalır. Meme kanseri taraması için mammografi 40 yaşından sonraki kadınlarda rutin olarak önerilmektedir.

Menopozla nasıl baş edilebilir?

Kadınların yaşı ilerledikçe menopoza yaklaşma durumu gerçekleşir ama bu jinekologlar tarafından rutin muayenenin yapılmaması anlamına gelmemelidir. Çünkü bu döneme özel bazı problemler görülebilir. Menopozdaki tüm klinik değişikliklerin dışında bu döneme ciddi bir duygusal stres de eklenir. Bu nedenle kendinizi semptomların yani şikayetlerinize göre kontrol altında tutmaya çalışmak iyi olacaktır.  Ateş basmaları ve gece terlemeleri gibi problemler yaşadığınız ortamdaki sıcaklığı değiştirerek veyahut daha serin yerlerde bulunarak azaltılabilir. Bu durum elbette partnerinizi de etkileyecektir. Ama akılda tutmalısınız ki bu durumdan kolay bir kaçış yoktur. Şikayetleriniz ile ilgili en akılcı olan şey doktorunuza danışmaktır; o nedenle şikayetleriniz de bir artış olursa ya da bir sorunuz varsa mutlaka doktorunuzla konuşun. Menopozda olan değişiklikler libidonuzu da etkileyebilir. Eğer bu durumla ilgili endişeleriniz varsa buna çözüm bulunabileceğini ve geçici olduğunu bilin. Eğer cinsel temas sırasında vajina çok kuru oluyor ve rahatsızlık veriyorsa doktorunuz tarafından önerilen nemlendirici ve kayganlaştırıcıları kullanabilirsiniz. Vajina ve dış genitaldeki kaşıntı ve rahatsızlık kronikleşebilir bu nedenle uygun tedavileri mutlaka uygulamak gereklidir.

Beslenmeye dikkat edin!

Menopoz dönemi bazen birkaç kilo alımıyla da ilişkili olabilir; bu nedenle bilinçli olup diyetinize dikkat edin, her zaman aktif olun, pozitif olun ve hayatınızdaki bu değişikliklerle barışarak mutlu olmaya devam edin. 

Cem İyibozkurt / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım