Sağlıklı detoksla kilolara veda edin!

Sağlıklı bir şekilde yapılan detoks sayesinde vücudunuzda biriken fazla ödem ve toksinler atılır. Böylece kilo vermeniz kolaylaşır ve kilo alma riskiniz azalır.

Sağlıklı detoksla kilolara veda edin!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Detoks, vücutta biriken toksik maddelerin atılması ve uzaklaştırılması demektir. Sağlıklı ve gerçek detoks beslenme alışkanlıklarımızda ve yaşam şeklimizde yapacağımız sağlıklı davranışlarla her gün adım adım olur. Sağlıklı ve doğru detoks vücudu yeniler, sağlığımızı korur ve geliştirir. Her gün yapılan, sağlıklı detoksla dolaşım düzelir, vücuttaki ödem ve biriken fazla toksinler atılır. Böylece kilo vermek kolaylaşır, kilo alma riski azalır. Kendinizi daha enerjik ve hafif hissedersiniz üstelik yaşam enerjiniz de yüksek olur.

NE ZAMAN DETOKS YAPALIM?

Detoks her gün olmalıdır, vücudumuzun her gün detoks adımlarıyla yenilenmeye ihtiyacı vardır. Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmek detoksun temelini oluşturur.

* Beslenmenizde et grubu, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde  ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olsun. Kırmızı et, tavuk, hindi ve balık, süt, yoğurt, ayran ve cacık, tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf,  kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden; taze fasulye, bezelye, patlıcan, barbunya, kabak ve meyvelerden çilek, erik  sofranızda mutlaka bulunsun.

* Günde 4 ila 8 öğün beslenin. Öğün sayısını ve saatlerinizi  yaşam ritminize göre ayarlayın. Metabolizmanızı yavaşlatmamak için dört saatten uzun  süre aç kalmayın.

* Bol miktarda ve sürekli su için. Günde en az 2-3 litre  su içerek toksin maddeleri  vücudunuzda hiç barındırmadan hemen atabilirsiniz.

* Su dışında sağlıklı içecekler de doğal detoksun parçalarıdır. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyvelerin yapısındaki su da su ihtiyacına katkı sağlar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan daha çok su atmanıza sebep olur.


YETERLİ PROTEİN ALIN

*Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programında proteinin yeterli miktarda yer alması şarttır. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, hayvansal ürünlere de beslenmenizde yer verin. 

* Diyetinizde yeterli ölçüde ve kalitede karbonhidrat olsun. Karbonhidratlar, kasları koruyucu özelliktedir ve vücutta öğelerin sentezinde kullanılırlar.

* Yağ tüketimi miktar ve yağın cinsi açısından dengeli olsun. Yemekler, salatalar ve besinlerin içinde yer alan doğal yağlar çeşitli yağ asitleri ihtiyacını dengeler. Salatanıza zeytinyağı, yemeklerinizde ayçiçeği veya mısırözü yağı ve süt yoğurt grubu yiyecekleri doğal yağı azaltılmamış olanlarını tercih ederseniz yağ asit dengesini sağlamış olursunuz.


POZİTİF OLUN

* Öğlen saatlerinde 10 ila 30 dakika arasında açık havada yürüyüş yaparsanız enerji harcar ve D vitamini ihtiyacınızı tamamlarsınız. D vitamini metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakmanıza  destek sağlar.

* Pozitif olun ve stresten uzak durun.

* Alkol kullanmamaya  özen gösterin. 

* Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.

* Katkı maddesinden uzak olun.

* Düzenli ve yeterli uyuyun.


YANLIŞ DETOKS UYGULAMASINA DİKKAT!

Detoks 1-2 gün veya 1- 2 hafta gibi kısa bir sürede bağırsak boşaltmak değildir. Bağırsak boşaltma amaçlı kullanılan detoks sıvıları ve detoks uygulamaları faydadan çok zarar getirir. Özellikle bağırsakta bulunan faydalı bakterileri yok edip bağırsağın doğal  florasını bozar. Sindirim sistemini çökertir.  Bu tür yanlış detoks uygulamaları sağlığınızı bozup metabolizmanızı hırpalar.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam
Konular Kadın / Bakım