Sağlıklı oruç tutmak için ne yapmalıyız?

Ramazan ayında orucunuzu sağlıklı bir şekilde tutmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Sağlıklı oruç tutmak için ne yapmalıyız?
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

17 saat boyunca aç kaldıktan sonra dengeli bir iftar sofrası hazırlayın ve mutlaka sahura kalkmayı ihmal etmeyin.

- Sahur günün ilk öğünü, uykunuza yenilmeyin.

- Sahurda kahvaltı yapmak en sağlıklısı, yemeden önce biraz ılık üzerine biraz daha soğuk su içip sindirim sistemini harekete geçirin.

- Sahur öğününde 1 adet yumurta mutlaka olsun. Yumurtayı, haşlanmış, az yağlı omlet ya da bol sebzeli menemen olarak da yiyebilirsiniz. Yanında 1-2 parça peynirle protein miktarını tamamlamış olursunuz.

- Sahurda en az 3-4 dilim ekmek mutlaka tüketmelisiniz. Ve bu ekmek tam buğday veya tam çavdar ekmeği olmalı. Çünkü sahur öğününün metabolizmanızı bütün gün canlı tutmak gibi bir görevi var. Tam buğday ekmeği daha uzun sürede ve yavaş yavaş enerjiye dönüştüğü için daha uzun süre metabolizmanızı canlı tutmuş olursunuz. Beyaz ekmek veya ramazan pidesini iftarda tüketebilirsiniz. 

- Sahurda yiyebileceğiniz en ideal meyve; kiraz, şeftali ve kayısıdır. Bu meyveler içerdiği vitamin, mineral, lif ve su oranıyla ertesi gün uzun sürecek olan açlıkta metabolizmanızın destekçisi olacaktır. 

- Oruçluyken gün içinde, iftardan önce kendi şartlarınıza uygun olacak şekilde minimum hareket edin, böylece minimum enerji ve su kaybı olur. Yoğun su ve enerji kaybı metabolizmanızı yavaşlatır.

- Yayla çorba, mercimek çorbası, sebze çorbası, taze domatesle yapılmış şehriye çorbası en uygun çorbalardır.

- İftar ramazan beslenmesinde başroldedir, dengeli bir iftar oluşturmak ramazanı sağlıklı geçirmek, ve rahat oruç tutabilmeniz için çok önemlidir. İftar öğününde denge sağlamak için temel besin grubu yiyecekleri içermesine dikkat etmeliyiz. Temel besin grubu yiyecekler; 1 . grup yemek et ve etli yemekler, 2. grup yemek ekmek grubu yiyecekler, ekmek, pilav, makarna, patates, bulgur, çorba, 3. grup yemek süt- yoğurt grubu yiyecekler, 4. grup yemekler salata ve çiğ sebze, 5. grup yiyecekler de meyve soframızda mutlaka olmalı.

- İftardan sonra sağlıklı aburcuburlar da güçlü bir ramazan beslenmesinin parçalarının yapı taşlarını oluşturur. Gecenin ilerleyen saatlerinde; taze mevsim meyveleri, kuru meyveler, fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yağlı kuruyemişler, peynir+ ekmekle oluşturulan küçük sandviçler, sütlü tatlılar, ramazanın özel tatlısı güllaç sağlığımız ve beslenmemiz üzerinde pozitif etkisi olan atıştırmalıklardır. 

- Sahurda, iftar ve iftar sonrası bol miktarda su için. Kendinizi zorlamadan nasıl kolay içiyorsanız öyle için. En az 2 litre suyu tamamlamaya özen gösterin.

- Aşırı çay kahve tüketimi su kaybını artırır. Çay ve kahvenizi abartmadan dozunda keyifle tüketin.

İftarda ve iftar sonrasında

Malzemeler


- 1 su bardağı yoğurt

- 1 kutu probiyotik yoğurt

- ½ su bardağı kefir

- 2 su bardağı su

- 1 çay kaşığı zencefil

- 1 çay kaşığı kuru nane

- ½ çay kaşığı karabiber

- ½ çay kaşığı zerdeçal

- 1 tutam tarçın

- 1 tutam tuz

Yapılışı;

Hepsini karıştırıp blenderdan geçirin. İsterseniz içine buz  ilave edebilirsiniz.

Kolaylıkla su içmenizi sağlayacak özel içecekler;

Sahurda; naneli kekikli limonata

Malzemeler

- 1 litre su

- 1 avuç nane

- 2 – 3 dal kekik

- 1 tatlı kaşığı bal

- 1 adet taze limon suyu

Yapılışı;

Akşam yatmadan önce, kaynamış suya kekik ve  naneyi ilave edip demlemeye bırakın. Sahura kalktığınızda suyunu süzüp, içine bal ve limon suyu ilave edip için.

İftarda; Bol limonlu doğal maden suyu

Malzemeler

- 1 şişe doğal maden suyu (sade)

- 1 adet limon

Hazırlanışı;

Limonu sıkıp büyük bir bardağa koyun. Üzerine yavaşça maden suyunu ilave edin. İftarın üzerine için, hem sindiriminiz kolaylaştırsın hem de limonda ki C vitamini ile  yiyeceklerin besin maddesi emilimi artsın.

Nil Şahin GÜRHAN / AKŞAM