Sosyal medyayı az kullanan kişiler daha mutlu

Facebook'tan uzak durmak sizi daha çok mutlu edebilir. Çünkü araştırmalar, sosyal medyayı az kullanan kişilerin daha mutlu olduğunu gösteriyor.

Sosyal medyayı az kullanan kişiler daha mutlu
Akşam'da yer alan habere göre Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, Danimarka’da Mutluluk Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın detayları hakkında bilgi verdi: “Danimarkalı araştırmacılar, bin 95 Danimarkalı katılımcıyı iki gruba ayırdı ve bir hafta boyunca sosyal medya hesaplarını kullanmayı bırakmalarını istediler. Bir grup Facebook'u kullanmaya devam ederken diğerleri bir hafta boyunca kullanmayı bıraktı. Haftanın bitmesinden sonra, katılımcılardan ‘yaşam doyumlarını’ 10 puan üzerinden değerlendirmeleri istendi. Daha sonra bu durum, çalışma başlamadan önce verdikleri puanla karşılaştırıldı. Araştırmacılar, Facebook kullanmaya devam eden grubun başlangıçta 7.67 puanı olduğunu tespit ettiler. Bu durum, hiçbir şeyin değişmediği bir sonraki haftada marjinal olarak 7.75'e yükseldi. Ancak siteyi terk eden grup için ortalama mutluluk derecesi 7.56'dan 8.12'ye yükseldi. Facebook, gerçeklik algımızı ve diğer insanların hayatlarının gerçekliğini çarpıtıyor. Vitrin gibi sunulan sahte bir yaşantının ya da bir anlık bir mutluluk görüntüsünün insanların tüm hayatlarına yayılan bir mutluluk olduğu şeklinde yanlış bir algının zihinlere yerleşmesine hizmet ediyor. Çoğu kişi Facebook›ta, gülüşmelerin olduğu anları paylaştıklarından; hep bu durum bizde sahte ve yıpratıcı bir algı oluşmasına sebep oluyor. Sürekli harika haberlere maruz kalırsak, bu bir süre sonra kendi hayatımızı tek düze, renksiz, anlamsız, sıradan ve sıkıcı olarak değerlendirmemize yol açabilir.”

PSİKOLOG BAŞKAK’TAN SOSYAL MEDYA TAVSİYELERİ


- Sosyal medyayı duyuruların yapıldığı, bilgilerin ilan edildiği ve paylaşılan deneyimler üzerine toplulukların bir araya geldiği şehir meydanının modern bir eşdeğeri olarak düşünün. Meydanda, hiç tanımadığınız insanların ortasında yapmayacaklarınızı sosyal medyada da yapmayın.

- Birisinin dünya tarafından nasıl bilinmek, görülmek istediğini öğrenmek istiyorsanız, onun sosyal medyadaki paylaşımlarına bakın.

- Aslında işinizde gücünüzde sakin bir adamsınız ama maçta kendini kaybedenler gibi gaza gelip her aklınıza esene hakaretler dizmek, suç teşkil edecek içerikler paylaşmanız sizi gerçekten mutsuz edebilir. Çünkü kendi hakkınızda suç duyurusunda bulunmuş olabilirsiniz. Sosyal medyayı kullanın ama gaza gelmeyin.

- Depresyon, sosyal karşılaştırma teorisinden dolayı sosyal medyanın yanlış ve aşırı kullanımıyla da bağlantılıdır.