Timur Selçuk: "Hâlâ müzikle, sanatla iç içeyim"

Sanat hayatında 50 yılı geride bırakan Timur Selçuk, “Hâlâ müzikle, sanatla iç içeyim. Her zaman bu bağlamda hareket ettim” dedi.

Timur Selçuk: "Hâlâ müzikle, sanatla iç içeyim"
Timur Selçuk'un Milliyet Gazetesi'nde yayınlanan röportajı...

- Müzikle dolu 50 yılı geride bıraktınız... Neler söylemek istersiniz?

Öncelikle sanatla, müzikle geçirilmiş 50 yıl zor iş. Ama aynaya bakıyorum, çok şükür hâlâ hiçbir işlem yaptırmadan yüzüme bakılabiliyorum, sesimiz çıkıyor...

- Neler yaptınız bu 50 yılda?

Hâlâ kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Babam Münir Nurettin Selçuk’tan aldığım ilham, annem Şehime Erton’un sanatın sağlıklı devamı konusundaki öğüdü... Hâlâ müzikle, sanatla iç içeyim, her zaman bu bağlamda hareket ettim.

- İlk şarkınızı ne zaman bestelediniz?

1966’da bestelemiştim. 67’de Fransa’nın önemli bir firmasıyla sözleşme imzaladım ve Fransızca çıktı ilk olarak. Sonra 67’de Türkiye’de çıktı o şarkılar...

- Sizin klasik müzik dışında da çalışmalarınız oldu, değil mi?

Evet. Tiyatro, film müzikleri yaptım, opera ve müzikal yazdım. İstanbul Oda Orkestrası’nı kurdum, yani bir tek hafif müziğe bağlı kalmadım. O yetmezdi bana.

- Şarkılarınızın yıllardır dillerde olmasını neye bağlıyorsunuz?

İnsanlar beni, şarkılarımı beğenmese de, siyasi görüşüm hoşlarına gitmese de, “Bu adam dürüst ve namuslu bir insandır. Dolayısıyla kültürümüzün bir parçasıdır, o bizim için önemlidir, değerlidir” derler. Bunu düşündürebilmek çok önemli. Popüler olduğun zaman şarkını dinlerler, sonra unuturlar. Ben de öyle olmadı çok şükür.

‘Zaman ötesi biriyim’

- Siz eskiden beri konuşmalarınızda hep ahlaklı insan ve ahlak kavramına vurgu yapıyorsunuz. Hâlâ aynı fikirde misiniz?


Hayatın her alanında ahlak kavramına biraz daha dikkat ederim. Altını çizmek için evet, vurgu yapıyorum. Ancak bu vurgunun da kimseyi kırmadan, gücendirmeden olması gerekiyor. Gençlik yıllarımda belli kişi ve grupları hedef alarak yaptığım oluyordu, ancak olgunluk dönemimle birlikte eleştirilerimi yaparken, kimseyi kırmamaya özen gösteriyorum. Çünkü ben zaman ötesi, manevi boyutu olan bir kişiyim, buna daha çok dikkat etmem gerekiyor.
Konular Röportaj