Yaşlanmaya neden olan yiyecekler

Her gün zararını bilmeden severek tükettiğimiz bazı besinlerin bizi yaşlandırdığını biliyor muydunuz?..

Yaşlanmaya neden olan yiyecekler
Akşam Life'tan Yasemin Miras'ın yazısı...

Her gün zararını bilmeden severek tükettiğimiz bazı besinlerin bizi yaşlandırdığını biliyor muydunuz? Peki bu yiyecekler nelerdir?

ŞEKER CİLDİ YORGUN GÖSTERİR

Şeker, cildi hızlıca yaşlandıran yiyeceklerin başında gelir. Cildin yorgun gözükmesine ve kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Ciltteki kolajen ve elastinlere zarar veren şeker, cildin esnek ve canlı duruşunu bozar. Ciltteki kolajenler zarar görmeye başladığında tekrar yenilenmez ve hızla yaşlanmaya sebep olur. Kek, çikolata, şekerlemeler, kahvaltılık gevrekler hatta bazı makarna çeşitleri bile şeker içerir. Bu sebeple yiyecekleri tüketirken ne kadar şeker içerdiklerine mutlaka göz atın.

ASLA TUZ YOK!

Tuz, cilde çok büyük ölçüde zarar vermez ama kötü görünmesine neden olur. Gözaltındaki mor halkalara, torbalara ve yüzdeki şişliklere neden olur. Cips, dondurulmuş patates ve makarna sosları gibi yüksek oranda tuz içeren besinler tükettiğinizde vücudunuz su tutar ve kaslarınız bundan kötü etkilenir. Beslenme uzmanları, tuzu hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine yeterli miktarda potasyum tüketerek vücutta denge kurmayı öneriyor. Potasyum, tuzun neden olduğu negatif etkileri önler. Muz, yoğurt, patates ve kurutulmuş meyvelerde yüksek oranda potasyum bulunur ve düşük kan basıncı gibi tuzun olumsuz etki ettiği hastalıkları önler.

TATLANDIRICILAR

Yapay tatlandırıcılar, bağırsak florasını değiştirerek sindirime olumsuz etki eder. Bu etkiler, vücuda genellikle insülin direnci ve gizli şeker olarak yansır. Yapay tatlandırıcılar; aspartan, sakarin ve sukraloz içerir.

DOYMUŞ YAĞ

Yağlı etler, süt ürünleri ve Hindistan cevizi yağı gibi çok fazla doymuş yağ içeren gıdalarla beslenmek damarların sertleşmesine ve yaşlanmaya neden olur. Doymuş yağ içeren gıdalar yalnızca kalp sağlığını olumsuz etkilemiyor.

Yapılan araştırmalarda doymuş yağın, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan cilt lekelerine neden olduğunda ortaya çıktı.

ASİTLİ İÇECEKLER

Şeker ve yapay tatlandırıcılar içeren asitli içecekler, cilt için büyük risk taşıyor. Kolanın içinde bulunan fosforik asit de cildin hızlı yaşlanmasına neden oluyor. Fosforik asit aynı zamanda kemiklere de zarar veriyor.

HAMUR

Hamur işlerinin içerisinde bulunan basit şeker, karbonhidrat ve doymuş yağlarla metabolizmamızı bozarak kan şekerimizi ani yükseltiyor ve yaşlanmamıza sebep oluyor.

Yasemin MİRAS / Akşam Life
Konular Kadın / Bakım