Yemek yeme saatleriniz size özel olmalı

"Yeme saatleriyle ilgili oluşturulan kalıplara uymayın. Metabolizmamızın saatinizi pek çok kişisel özellik ve yaşam şartları vardır."

Yemek yeme saatleriniz size özel olmalı
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Diyet yaparken kulaktan dolma bilgilerle akıl vermeye kalkanlara inanmayın. Hele “Akşam saatlerinde hiçbir şey yemeyin, kilo alırsınız” diyenleri hiç dikkate almayın. Çünkü her bireyin metabolizması kendine özeldir.

İşte ayrıntılar…

Yeme saatleriyle ilgili oluşturulan kalıplara uymayın. Metabolizmamızın saatinizi pek çok kişisel özellik ve yaşam şartları vardır. Her birey özeldir, kendine münhasır bir metabolizmaya sahiptir. Her bireyin yaşam şekli, çevresi, davranışları ve birçok özelliği farklı. Dolayısıyla kim saat kaçta kalkar, saat kaçta ne yer tamamen kişisel. Bunu sabitlemek, göstermelik saatler koymak çok anlamsız. Tabii ki günü yaşamalı, güneşi görmelisiniz. Ama sabit saat koymak gereksiz. Siz özelsiniz, size özel davranmalısınız. Sizin yaşam şartlarınıza ve metabolizmanıza göre beslenin. Sabah uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yapın ya da kahvaltınız gecikiyorsa, 1 su bardağı süt (yoğurt) veya 1 avuç fındık, badem, ceviz kuru meyve karışımı atıştırın. Sonra ilk fırsatta kahvaltınızı yeterli ölçüde, dengeli bir şekilde yapın. Gün içinde de 2- 3 saatte bir maksimum 4 saati geçmeyecek şekilde büyük ya da küçük bir öğün öğün yemelisiniz.

“AKŞAMLARI YEMEYİN!” SAFSATASI

Asıl olan ne yediğiniz, nasıl yediğiniz, ne kadar yediğinizdir. Her metabolizma sabah kalkınca 1 saat içinde enerji alırsa daha yeterli ve dengeli enerji harcar. Eğer siz uyandıktan sonra 1 saat içinde yemek yemez, enerji almazsanız, vücudunuz harcadığı enerjiyi kısar, kıtlık sinyali verir, açlığa karşı yaşama devam etmek için enerji depolama eğiliminde olur. Gün içinde yemek yedikten sonra da 4. saatte sindirim biter ve siz 4 saatten uzun bir süre enerji almazsanız, yani bir şey yemezseniz, gene sabah olduğu gibi kıtlık mantığı devreye girer. Metabolizma zincirinizi sağlam tutmalısınız. Bunun için de tek yol sağlıklı yiyecekleri dengeli bir şekilde tüketmekle birlikte, sabah bir saat içinde kahvaltı yapmalı gün içinde de 2-3 saatte bir öğün yemelisiniz. “Her gün aynı saatte kalkmalı, aynı saatlerde öğünleri yemeli” yanılgısı da çok yanlış.

Akşam sabit bir saatten sonra “Aman dikkat! Beslenmeyi kesmeli, hiçbir şey yememelisin” söylemi de yanlış. “Saat 5’ten ya da 6’dan sonra yok efendim saat 7’den sonra yemek yemeyin, kilo alırsınız!” söylentilerine kulak asmayın. 

Nil Şahin Gürhan / Akşam Gazetesi